Główne kierunki eksportu polskich warzyw i owoców
W Polsce na masową skalę odbywa się produkcja różnych warzyw i owoców. W niektórych przypadkach znacznie przewyższa ona zapotrzebowanie polskich odbiorców. Dlatego jakiś czas temu też koniecznością dla wytwórców artykułów żywnościowych stało się znalezienie nowych rynków zbytu za granicą. Obecnie Polska jest jednym z liderów eksportu niektórych jarzyn i owoców oraz ich przetworów. Sprawdź, gdzie najczęściej trafiają te produkty!
Owoce i warzywa masowo sprzedawane przez polskich producentów za granicą
Polska od kilku lat zaliczana jest do największych producentów żywności w Unii Europejskiej. Wśród masowo sprzedawanych zagranicznym klientom towarów należy wymienić przede wszystkim jabłka, truskawki, czarną porzeczkę, borówkę amerykańską wiśnię oraz aronię. Szacuje się, że co czwarte jabłko wystawione na sprzedaż w sklepach w krajach członkowskich UE pochodzi z naszego kraju. Podobnie rokrocznie notuje się obfite zbiory aronii i wiśni prowadzone przez polskich rolników oraz sadowników. Ogromną popularnością wśród konsumentów z Unii Europejskiej i spoza niej cieszą się także warzywa, m.in. kapusta biała, ogórki, pieczarki, buraki oraz marchewki przetwarzane przez takie firmy, jak Lomania. Każdego roku z Polski eksportuje się łącznie około 4 mln ton warzyw oraz owoców wraz z ich przetworami. Tymczasem poziom krajowej konsumpcji tego rodzaju artykułów rolnych według szacunków oscyluje na poziomie niewiele ponad pół miliona ton, przy czym liczba ta dotyczy przede wszystkim najpopularniejszych w Polsce owoców, czyli jabłek. Z kolei w przypadku innych wyrobów żywnościowych np. borówki amerykańskiej aż 80% krajowej produkcji przeznaczonej jest na zaspokojenie potrzeb kontrahentów z zagranicy.
Gdzie trafiają najczęściej polskie owoce i warzywa?
Polskie owoce i przetwory najczęściej są sprzedawane klientom prywatnym oraz instytucjonalnym z Niemiec, a także z Niderlandów i Wielkiej Brytanii. Podobnie nasze jabłka i inne owoce cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów z Rumunii i Czech. Walory smakowe tych produktów są też powszechnie cenione przez obywateli krajów bezpośrednio sąsiadujących z Polską od strony wschodniej (czyli Białorusi, Rosji i Ukrainy), a także z Egiptu. Dotyczy to w szczególności jabłek oraz mrożonek owocowych.
Z kolei warzywa z Polski trafiają głównie do odbiorców z Niemiec i Wielkiej Brytanii, a także do Ukrainy i Rosji. Powszechnie sprzedawane są tam polskie pomidory, cebule i pieczarki, jak również mrożonki warzywne oraz warzywa suszone i konserwowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana