Najpopularniejsze odmiany soi i ich charakterystyka
Najpopularniejsze odmiany soi to takie, które uprawia się najefektywniej. Określa się ją mianem rośliny krótkiego dnia, ponieważ do prawidłowego wzrostu potrzebuje krótkich dni i długich nocy. Ważne jest jednak, żeby soja dobrze plonowała także podczas długich dni, czyli latem. Które odmiany zatem są najpopularniejsze i efektywne w uprawie?
Jakie odmiany soi można uprawiać w Polsce?
Jednym z podstawowych warunków uzyskania wysokiego plonu nasion jest dobór odpowiedniej odmiany. Powinna być przebadana w polskim klimacie i spełniać warunek wysokiego potencjału plonowania. Wczesność dojrzewania musi być zgodna z warunkami regionu uprawy. Spełnienie tych wszystkich warunków gwarantuje możliwość zbioru nasion w optymalnym terminie.
Najpopularniejsze odmiany soi – podział i charakterystyka
Odmiany soi dzielimy na pięć kategorii w zależności od terminu jej dojrzewania: bardzo wczesne i wczesne, średniowczesne i średniopóźne, późne i bardzo późne. Poniżej omawiamy kilka najpopularniejszych odmian.
- Adessa – pochodzi z grupy wczesności 000, charakteryzuje się+++, posiada bardzo wysoki potencjał plonowania – najwyższe plony osiąga po dwóch latach uprawy.
- Abaca, Merlin – pochodzi z grupy wczesności 000++, wykazuje stabilny i wysoki potencjał plonowania, może być uprawiana na mroźnych terenach.
- Abelina – pochodzi z grupy wczesności 000++, charakteryzuje się ponadprzeciętnym potencjałem plonowania. Odmiana jest bogata w tłuszcze, cechuje ją szybki wzrost.
- Aurelina – pochodzi z grupy wczesności 000, wyróżnia ją duży potencjał plonowania, połączony z wysoką zawartością białka.
- Adelfia – pochodzi z grupy wczesności 000, charakteryzuje się dobrą jakością plonów niezależnie od warunków pogodowych.
Popularyzacją soi zajmuje się między innymi hodowla Polska Soja.
Dlaczego warto popularyzować uprawianie soi?
Soja jest rośliną z gatunku bobowatych i zawiera wiele cennych właściwości odżywczych. Jest często stosowana w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, ponieważ posiada wysoką zawartość białka, które zastępuje białko zwierzęce. Wytwarza się z niej mleko sojowe, które stanowi dobrą alternatywę dla mleka krowiego. Mleko sojowe poleca się w szczególności osobom z nietolerancją laktozy lub alergią na białka.
Soja stanowi źródło pełnowartościowego białka oraz kawasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Podstawowym składnikiem pokarmowym jest jednak białko, składnik niezbędny do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu zwierzęcego.
Ogólnie rzecz biorąc, soja jest jedną z najpopularniejszych roślin strączkowych i często wykorzystuje się ją w przemyśle.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana