Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze odmiany soi i ich charakterystyka

Najpopularniejsze odmiany soi i ich charakterystyka

Najpopularniejsze odmiany soi to takie, które uprawia się najefektywniej. Określa się ją mianem rośliny krótkiego dnia, ponieważ do prawidłowego wzrostu potrzebuje krótkich dni i długich nocy. Ważne jest jednak, żeby soja dobrze plonowała także podczas długich dni, czyli latem. Które odmiany zatem są najpopularniejsze i efektywne w uprawie?

Jakie odmiany soi można uprawiać w Polsce?

Jednym z podstawowych warunków uzyskania wysokiego plonu nasion jest dobór odpowiedniej odmiany. Powinna być przebadana w polskim klimacie i spełniać warunek wysokiego potencjału plonowania. Wczesność dojrzewania musi być zgodna z warunkami regionu uprawy. Spełnienie tych wszystkich warunków gwarantuje możliwość zbioru nasion w optymalnym terminie.

Najpopularniejsze odmiany soi – podział i charakterystyka

Odmiany soi dzielimy na pięć kategorii w zależności od terminu jej dojrzewania: bardzo wczesne i wczesne, średniowczesne i średniopóźne, późne i bardzo późne. Poniżej omawiamy kilka najpopularniejszych odmian.

      • Adessa – pochodzi z grupy wczesności 000, charakteryzuje się+++, posiada bardzo wysoki potencjał plonowania – najwyższe plony osiąga po dwóch latach uprawy.
      • Abaca, Merlin – pochodzi z grupy wczesności 000++, wykazuje stabilny i wysoki potencjał plonowania, może być uprawiana na mroźnych terenach.
      • Abelina – pochodzi z grupy wczesności 000++, charakteryzuje się ponadprzeciętnym potencjałem plonowania. Odmiana jest bogata w tłuszcze, cechuje ją szybki wzrost.
      • Aurelina – pochodzi z grupy wczesności 000, wyróżnia ją duży potencjał plonowania, połączony z wysoką zawartością białka.
      • Adelfia – pochodzi z grupy wczesności 000, charakteryzuje się dobrą jakością plonów niezależnie od warunków pogodowych.

      Popularyzacją soi zajmuje się między innymi hodowla Polska Soja.

      Dlaczego warto popularyzować uprawianie soi?

      Soja jest rośliną z gatunku bobowatych i zawiera wiele cennych właściwości odżywczych. Jest często stosowana w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, ponieważ posiada wysoką zawartość białka, które zastępuje białko zwierzęce. Wytwarza się z niej mleko sojowe, które stanowi dobrą alternatywę dla mleka krowiego. Mleko sojowe poleca się w szczególności osobom z nietolerancją laktozy lub alergią na białka.  

      Soja stanowi źródło pełnowartościowego białka oraz kawasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Podstawowym składnikiem pokarmowym jest jednak białko, składnik niezbędny do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu zwierzęcego.    

      Ogólnie rzecz biorąc, soja jest jedną z najpopularniejszych roślin strączkowych i często wykorzystuje się ją w przemyśle.

      form success Dziękujemy za ocenę artykułu

      form error Błąd - akcja została wstrzymana

      Polecane firmy

      Dbamy o Twoją prywatność

      W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

      Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

      Zaawansowane ustawienia cookies

      Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

      Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

      Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.